wtorek, 16 czerwca 2015

Chrupiące, delikatne ciastka owsiane

Ciastka owsiane to ulubiona przekąska moja i mojego lubego. Ich wykonanie jest dość szybkie a ilość kombinacji smakowych jakie można stworzyć za pomocą dodatków jest nieograniczona. Nie są za słodkie, mają lekko orzechowy smak i czy wspominałam już jak szybko się je robi? :) U mnie w wersji z olejem kokosowym i czekoladą:



Ciastka owsiane (ok. 30 ciastek)
  • szklanka mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 150 g oleju kokosowego (lub 180 g masła),
  • pół szklanki cukru (można zastąpić ksylitolem ale ciastka będą mniej chrupiące),
  • 1 jajko,
  • 2 szklanki płatków owsianych (najlepiej górskich)
  • ulubione dodatki (wiórki kokosowe, czekolada, kakao, bakalie, cynamon, wanilia)
W misce wymieszać przesianą przez sito mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Dodać olej kokosowy lub masło i mieszać do połączenia się masy (łyżką lub mikserem). Dodać cukier i dalej mieszać. Dodać jajko i po wymieszaniu łyżką wsypać ulubione dodatki i płatki owsiane. Można ugnieść ręką lub łyżką i formować okrągłe ciastka. Piec z termoobiegiem w 180 stopniach około 15 minut do zezłocenia.


Smacznego!

1 komentarz:

  1. uwielbiam ciasteczka owsiane :) dawno ich nie przygotowywalam, musze kiedys zrobic na sniadanie albo do kawy :)

    OdpowiedzUsuń