Ciastka owsiane to ulubiona przekąska moja i mojego lubego. Ich wykonanie jest dość szybkie a ilość kombinacji smakowych jakie można stworzyć za pomocą dodatków jest nieograniczona. Nie są za słodkie, mają lekko orzechowy smak i czy wspominałam już jak szybko się je robi? :) U mnie w wersji z olejem kokosowym i czekoladą:
Ciastka owsiane (ok. 30 ciastek)
- szklanka mąki pszennej,
- szczypta soli,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 150 g oleju kokosowego (lub 180 g masła),
- pół szklanki cukru (można zastąpić ksylitolem ale ciastka będą mniej chrupiące),
- 1 jajko,
- 2 szklanki płatków owsianych (najlepiej górskich)
- ulubione dodatki (wiórki kokosowe, czekolada, kakao, bakalie, cynamon, wanilia)
W misce wymieszać przesianą przez sito mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Dodać olej kokosowy lub masło i mieszać do połączenia się masy (łyżką lub mikserem). Dodać cukier i dalej mieszać. Dodać jajko i po wymieszaniu łyżką wsypać ulubione dodatki i płatki owsiane. Można ugnieść ręką lub łyżką i formować okrągłe ciastka. Piec z termoobiegiem w 180 stopniach około 15 minut do zezłocenia.
Smacznego!
uwielbiam ciasteczka owsiane :) dawno ich nie przygotowywalam, musze kiedys zrobic na sniadanie albo do kawy :)
OdpowiedzUsuń