poniedziałek, 15 czerwca 2015

Domowa tortilla - przepis podstawowy

Pierwszy raz posmakowałam tortilli w jednym z barów typ fast-food i zakochałam się w smaku placka kukurydziano-pszennego z sosem i dodatkami. Wkrótce potem w sklepach zaczęły pojawiać się w sklepach gotowe produkty tego typu. Niestety nie zachwycały one ani ceną ani składem, w którym często goszczą guma guar, mnóstwo konserwantów i  innych dziwnych rzeczy, których nie potrafię nawet nazwać. Na szczęście placki tortilli można szybko wykonać w domu i to z podstawowych produktów spożywczych. Dobra i zdrowa opcja na lunch w pracy lub kolację ze znajomymi :)

Na zdjęciu moja wariacja na temat tortilli: wersja ziemniaczana z ostrym sosem:


Tortilla (6 placków)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (lub jedna szklanka mąki pszennej plus pół szklanki mąki kukurydzianej*)
  • 3 łyżki oliwy (lub zwykłego oleju rzepakowego)
  • pół szklanki gorącej wody
  • ulubione przyprawy: szczypta soli, pieprzu, papryki słodkiej, kurkumy, chilli...
Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą, elastyczną masę. Podzielić na sześć porcji, uformować kule i rozwałkować na cienki placek, w razie potrzeby podsypując mąką. Smażyć BEZ OLEJU na rozgrzanej patelni po około minutę z każdej strony. Po zdjęciu z patelni przykryć placek żeby się nie wysuszył (np. talerzem). Można jeść od razu, dobre są także na drugi dzień (pod warunkiem, że są dobrze przykryte).


*mąka kukurydziana powoduje, że placek jest delikatniejszy, ale jeżeli przesadzimy z jej ilością placek będzie trudny do uformowania!


Nie zapominajmy, że: tortilla = placek + nadzienie + sos 

Nadzienie tortilli może stanowić wszystko na co mamy ochotę. Kombinacji jest nieskończenie wiele :) Oto moje ulubione propozycje:
klasyczna: kawałki piersi z kurczaka, sałata lodowa, pomidor, cebulka, kukurydza
"po grecku"sałata lodowa, ser feta, papryka, oliwki, pomidor
ziemniaczana (a'la KFC): placek ziemniaczany, ogórek, sałata, szczypiorek, papryka 

Moje ulubione sosy:
czosnkowy: mały jogurt naturalny grecki, ząbek czosnku, szczypta pieprzu ziołowego
ostry: przecier pomidorowy (4 łyżki), szczypta chilli, sok z cytryny, ząbek czosnku
musztardowy: 3 łyżki musztardy, łyżka oliwy, mały ząbek czosnku, łyżeczka soku z cytryny, pół łyżeczki miodu

Smacznego!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz